Шведската модна верига Hennes and Mauritz (H&M) представи този петък нетна

...
Шведската модна верига Hennes and Mauritz (H&M) представи този петък нетна
Коментари Харесай

Нетната печалба на H&M спада с 91% през 2020-а

Шведската фешън верига Hennes and Mauritz (H&M) показа този петък чиста облага от 1,2 млрд. крони (123 милиона евро) за последната си финансова година, което е с 91% по-малко поради пандемията от ковид, пише . 

Еволюцията на резултата беше доста отрицателно повлияна от пандемията, изключително през второто тримесечие, като магазините бяха затворени на множеството пазари, до 80% от общия брой, демонстрира салдото на компанията. Нетната оперативна облага (EBIT) е спаднала с 82% до 3 млрд. шведски крони (306 милиона евро). Продажбите възлизат на 187 милиарда шведски крони (18,4 милиарда евро), което е с 18% по-малко в локални валути, макар че продажбите по интернет (28% от общия брой) са нарастнали с 39% на годишна база. 

" Със мощен и печеливш растеж в онлайн продажбите и добър надзор на разноските успяхме да приключим годината с облага и солидна финансова позиция ", похвали се изпълнителният директор на H&M Хелена Хелмерсон, добавяйки, че ще удължат тези ограничения, с цел да се оправят с отрицателните резултати от актуалните ограничавания и затваряния.

Към 30 ноември H&M е имал ликвидност от 16,5 милиарда шведски крони (1,6 млрд. евро). Шведската компания счита, че има " положителни вероятности " за разпределение на дивиденти, само че несигурността по отношение на последствията от пандемията е причина решението да се отсрочи с няколко месеца.

През четвъртото тримесечие чистата облага е била 2,4 милиарда шведски крони (245 милиона евро), което е с 41% по-малко, а облагата е спаднала с 28% до 3,8 милиарда шведски крони (385 милиона евро). Продажбите възлизат на 52,5 милиарда шведски крони (5,1 млрд. евро), което е с 10% по-малко в локални валути.

" Тримесечието стартира със мощно възобновяване, което претърпя сериозен застой, когато втората вълна докара до огромни ограничавания и затваряния ", написа H&M, отбелязвайки, че до 20% от магазините му е трябвало да бъдат затворени в интервала сред септември и ноември. Компанията заяви, че продажбите й са намалели с 23% в локални валути сред 1 декември и 27 януари, защото една трета от нейните магазини към момента остават затворени.

H&M разполагаше с 5018 магазина в края на ноември. През новата фискална година компанията възнамерява да усили броя на магазините с 250, като в броя влиза и първия магазин, който ще отвори в Панама.

Източник: 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР